unsplash-image-bo3SHP58C3g.jpg

Ce este psihoterapia?

Există atât de multe cărți și site-uri care descriu în amănunt aspectele tehnice ale psihoterapiei, însa există atât de puține cuvinte care pot să descrie frumusețea și misterul întâlnirii de la persoană la persoană în cadrul ședințelor de psihoterapie!

Cred cu tărie că fiecare persoană are în ea resursele necesare pentru a deveni cea mai bună variantă a sa. Fiecare persoană poate să aibă o viață frumoasă, trăită în acord cu nevoile sale reale.

În același timp, știu că aceste lucruri sunt dificile atunci când constrângerile sociale sunt puternice, când primirea iubirii și a afecțiunii a fost condiționată încă din copilărie (de ex. mama îi spune copilului “Te iubesc doar dacă ești cuminte”).

Majoritatea problemelor și suferințelor noastre provine din discrepanța dintre cine suntem cu adevărat - în lumea noastră interioară - și cine credem că trebuie sa fim / cine se așteaptă ceilalți să fim - în lumea exterioară.

Prin intermediul relației terapeutice bazate pe empatie, acceptare necondiționată și lipsa evaluării, această discrepanță este diminuată și în timp chiar eliminată.

Câteva situații în care psihoterapia te poate ajuta

  • stări persistente de anxietate, depresie sau furie excesivă, agresivitate

  • dificultăți și schimbări majore în viață determinate de pandemie

  • înstrăinarea de cei dragi determinată de mutarea într-un alt oraș sau în altă țară/ emigrare

  • sentimentul de pierdere al controlului asupra propriei vieți

  • tulburări de somn (insomnii) și ale comportamentului alimentar (bulimie, anorexie)

  • dificultăți/ disfuncții apărute in viața sexuală 

  • dificultăți legate de acceptarea identității sexuale (de către tine sau personale din jur)

  • abuz sau dependență de substanțe

  • deteriorarea imaginii de sine (sentimente de inferioritate, devalorizare) și a lumii în care trăim

  • alterarea calității relațiilor cu cei din jur/ rupturi în relațiile de cuplu/ divorț

  • apariția de conflicte cu membrii familiei

  • greutate în concentrare și dificultate în păstrarea locului de muncă

Experiența relației terapeutice poate să fie vindecătoare atunci când te simți înțeles cu adevărat.

Un spațiu diferit cu experiențe diferite

Respect

Vei fi privit ca o persoană distinctă, cu experiențe de viață, cu nevoi, valori și cu aspirații diferite de cele ale celor din jur sau ale psihoterapeutului.

Ca psihoterapeut, în relația cu tine nu o să îmi asum rolul de părinte, profesor sau șef. În schimb, voi încerca să te înțeleg cu adevărat, te voi asculta empatic - încercând să mă pun cât mai mult în “papucii tăi“ - și te voi accepta așa cum ești fără să te judec. Astfel, putem găsi soluțiile potrivite pentru tine în funcție de ceea ce tu simți și în funcție de experiența ta de viață.

Înțelegere

Curiozitatea mea, ca psihoterapeut, este legată de toată complexitatea ființei tale. Sunt importante toate sentimentele, emoțiile, nevoile și aspirațiile tale indiferent de cum le privești în prezent.

De mici am fost învățați că unele sentimente sau gânduri pe care le avem sunt nepotrivite sau chiar rușinoase, că nu este frumos să simți sau să gândești anumite lucruri doar pentru că cei care ne-au învățat acest lucru credeau că ne fac un bine.

Prin toată experiența mea și prin tot respectul pe care ți-l port te voi primi cu toate sentimentele și gândurile tale și nu îți voi pune etichete și nu te voi judeca. De asemenea, voi rezista propriei tentații sau solicitărilor tale de a-ți spune ce să faci. Și asta pentru că știu că tu ești cel care îți cunoști cel mai bine atât lumea interioară, cât și cea exterioară. Și mai știu că tu poți să iei cele mai bune decizii pentru tine. Pe parcursul acestui proces eu îți voi fi alături.

Autenticitate

În spațiul sigur al ședințelor de psihoterapie toate părțile tale sunt primite și privite cu empatie.

În modul acesta îți voi oferi cadrul în care poți să fii tu cel autentic. Cu toate problemele, defectele, fricile și neajunsurile tale. Și în același timp cu toate plusurile, resursele tale de care se poate încă sa nu fii conștient. Adică să fii persoana care ești cu adevărat, tu cel real.

Insoțire

În tot demersul de auto-cunoaștere îți voi fi un tovarăș de drum, o pereche în plus de ochi și de urechi prin intermediul cărora să poți să ai o perspectivă și din afara problemelor cu care te confrunți (în momente în care nu poți să vezi pădurea de copaci). Este mai ușor să pornim în explorarea interiorului nostru atunci când avem lângă noi o persoană care ne înțelege, pe care ne putem baza, care nu ne judecă și care nu va încerca să ne ducă pe un alt drum decât cel ales de noi.

În momentul în care te accepți așa cum ești, te poți schimba în direcția dorită de tine.

Împreună putem face trecerea

De la neîncredere spre încredere din ce în ce mai mare în tine

Prin dobândirea unei mai mari și mai reale cunoașteri a propriilor nevoi, valori și aspirații poți identifica punctele forte pe care le ai și care îți pot fi utile în viitor. Poți să identifici care sunt situațiile din trecut în care ai accesat resursele interioare și în care ai reușit să faci dintr-o problemă o provocare și un succes.

De la reținere spre deschidere față de experiențe și relații noi

Atunci când te cunoști cu adevărat și ai încredere în tine, frica se poate transforma în curiozitate. Expresii de tipul “Mi-e temă că nu o să reușesc/ Mă tem că ceilalți o să mă judece“ se pot transforma în “Sunt curios să văd dacă ceea ce vreau este pentru mine/ Este mai important ce cred eu despre mine decât ce cred ceilalți“. Atunci când știi ce vrei (sau măcar ce nu vrei) poți să îți definești mai bine condițiile atunci când începi relații noi sau proiecte noi.

De la dependență spre autonomie

Odată ce realizezi că tu ești persoana care știe cel mai bine cine ești cu adevărat și ce înseamnă pentru tine o viață frumos trăită poți să iei deciziile potrivite pentru tine, nu deciziile pe care alții le consideră oportune.

De la supunere spre libertate

Unul dintre marile beneficii ale psihoterapiei este mutarea evaluării propriei persoane dinspre exterior (ce spun ceilalți) înspre interior (ce simt eu). Acest aspect crește șansele de a avea viața pe care ți-ai dorit-o, experiențele pe care ți le dorești, fără a-ți pune piedici gândindu-te tot timpul la ce vor spune ceilalți.

De la rigiditate spre flexibilitate

Cunoscându-te mai bine pe tine și înțelegând persoanele din jur poți să treci de la o evaluare de tip “alb sau negru“ la una mai flexibilă, în nuanțe. Acceptând că orice persoană, inclusiv tu, poate sa facă atât lucruri bune, cât și mai puțin bune îți poate reduce presiunea pe care o poți simți de a fi perfect. În același timp, această cunoaștere și acceptare a flexibilității noastre ca oameni îți poate oferi o mai mare deschidere față de a trăi în AICI ȘI ACUM.

De la frică spre curaj

Când ai relații sănătoase, în care primești și oferi, în care poți fi tu persoana cu care ești cu adevărat nu te mai temi că autenticitatea ta poate să determine o pierdere (a afecțiunii primite, a statutului sau chiar a unor relații). Atunci când ești conștient de cine ești și te respecți poți să ai curajul de a fi tu cel adevărat atât în intimitatea ta, cât și în relațiile cu cei din jur.

De la blocaj spre creativitate

Mulți am crescut cu impresia că doar alții pot, doar alții au talent, doar alții reușesc; pe parcursul vieții am fost bântuiți de aceste cuvinte indiferent de câte reușite am avut. În procesul terapeutic ajungi să înlocuiești etichetele puse de ceilalți cu realitățile tale, să îți descoperi resursele personale și să le folosești în demersurile tale.

Începe viața pe care ți-ai dorit-o de atât de mult timp!