Aș vrea să știu…

Care este diferența dintre psiholog, psihoterapeut și psihiatru?

Psihologul este absolvent al facultății de Psihologie. Acesta se ocupă cu studiul minții umane și evaluarea comportamentului uman.

Psihoterapeutul este absolvent al facultății de Psihologie, Medicină etc. care a urmat ulterior un program de formare și supervizare în Psihoterapie (proces care poate dura între 4 și 7 ani). Psihoterapeutul ajută la identificarea și rezolvarea problemelor emoționale prin discuții libere cu persoana în nevoie fără să prescrie tratament medicamentos.

Psihiatrul este absolvent al facultății de Medicină, specializat în psihiatrie. Acesta se ocupă cu diagnosticul și tratamentul medicamentos al afecțiunilor psihice.

Ce îmi poate garanta confidențialitatea discuțiilor cu un psihoterapeut?

La începutul relației terapeutice se va semna un contract în care va fi stipulată confidențialitatea datelor personale, subiectelor și a informațiilor aduse în discuție. În procesul terapeutic încrederea este foarte importantă, de aceea acest contract este asigurarea faptul că nimic din ceea ce este discutat cu terapeutul nu va părăsi spațiul terapeutic.

Orice divulgare a informațiilor de către psihoterapeut este interzisă prin codul deontologic. 

De ce să nu vorbesc despre problemele mele cu un prieten ci cu un specialist?

Aș face pentru început diferența dintre un prieten și un specialist. 

Prietenul este persoana cu care petreci mult timp, ține la tine, este foarte bine intenționat însă are și așteptări de la tine. Își dorește să te ajute, îți oferă sfaturi, însă acestea sunt limitate de cele mai multe ori la experiența sa de viață și de multe ori implică multă subiectivitate. 

Specialistul, fie el psihoterapeut, avocat, medic sau mecanic auto poate interveni punctual în viața ta, presupune un cost, însă are și expertiza și experiența în domeniul respectiv și poate să fie obiectiv. 

Cu toții apelăm la sfaturile prietenilor în cazul unor probleme medii ca importanță, însă atunci când copiii ne sunt bolnavi, când trecem printr-un divorț sau când avem nevoie de schimbarea motorului de la mașină avem nevoie de un specialist pentru a fi siguri că facem alegerile potrivite și că la final avem rezultatul așteptat.

Cum îmi aleg psihoterapeutul potrivit pentru mine?

 Există numeroase școli de Psihoterapie, deci numeroase stiluri de lucru al psihoterapeuților. Mai important decât stilul de lucru este relația pe care psihoterapeutul o poate stabili cu tine.

Este foarte important să te asiguri că specialistul cu care vrei să începi o relație are acreditările/ atestatele necesare. Poți să faci acest lucru accesând următoarele linkuri: https://alegericpr.ro (Colegiul Psihologilor din România) și https://www.psihoterapie.ro (Federația Română de Psihoterapie).

Să te simți liber să vorbești despre ceea ce simți, să simți ca nu ești judecat sau criticat, să te simți cu adevărat înțeles și primit cu empatie sunt semne că ai ales psihoterapeutul potrivit. Deoarece acest lucru nu îl poți simți dintr-o descriere a acestuia, ci doar prin interacțiunea directă cu el, nu ezita să îți faci o programare “de încercare“. Dacă după prima sau a doua, a treia întâlnire simți că nu poți să stabilești o relație cu el, simte-te liber să cauți un alt psihoterapeut.

Cât durează psihoterapia?

Ședințele de psihoterapie sunt realizate săptămânal și au o durată de 50 de minute.

Durata întregului proces terapeutic nu este același pentru fiecare persoană deoarece fiecare dintre noi suntem diferiți și ne confruntăm cu probleme diferite. Astfel, nu există o durată minimă sau maximă a procesului terapeutic. 

Odată ce beneficiarul simte că a obținut ceea ce a avut nevoie, psihoterapia se poate încheia. Dacă însă ulterior apar noi dificultăți sau provocări psihoterapia se poate relua.

Există o vârstă minimă sau maximă pentru începerea psihoterapiei?

As răspunde cu o altă întrebare:

“Există o vârstă minimă sau maximă pentru a fi fericit?”. Psihoterapia este potrivită pentru orice interval de vârstă deoarece fiecare etapă a vieții aduce provocările ei specifice.

Ce presupune “mersul” la terapie?

În primul rând înseamnă că simți că ceva în viața ta nu este cum ai dori. Se poate să îndeplinești toate criteriile pentru o viață bună și satisfăcătoare (ai familie, job, casă, mașină, te duci în excursii etc.) și în același timp să simți că ceva lipsește. În multe cazuri ceea ce lipsește este cel mai important aspect din viața ta: Grija față de tine. 

Odată ce ești hotărât să faci primul pas, adică găsirea unui psihoterapeut potrivit pentru tine, vei avea întâlniri săptămânale cu acesta până când vei simți că problemele tale nu mai sunt probleme sau că le poți gestiona singur. Uneori, dacă problema cu care te confrunți este foarte dificilă, frecvența întâlnirilor poate să fie de două ori pe săptămână. 

Dacă ai alte nelămuriri, nu ezita să mă contactezi.